חשבת להעסיק עובד פרילנסר? וודא שהתנהלותכם לא כשל עובד שכיר
העסקה כנותן שירות "פרילנסר" ולא כעובד שכיר קלאסי עם תלוש שכר, חוסכת למעסיק הוצאות, זכויות סוציאליות, פיצויים וכו' שנלוות להעסקת עובד שכיר ולכן היא אפשרות מועדפת על מעסיקים רבים.
העסקת עובד כפרילנסר ולא כעובד שכיר עם תלוש שכר היא אפשרות מועדפת על מעסיקים רבים בשוק העבודה עקב סיבות שונות ומגוונות. כל זמן שהצדדים מסכימים ואופן ההעסקה משתמר למשך שנים, אין פסול בכך. אלא כשנותן השירות מעלה טענה של יחסי עבודה, המעסיקים חשופים לתביעות גדולות לאחר שנים, ועלולים למצוא את עצמם בהתדיינויות בבתי הדין לעבודה עם סיכון משפטי וכלכלי.
בתי הדין לעבודה בישראל פסקו כבר בעבר, כי מי שמשמש כפרילנסר או כקבלן עצמאי בתחומו שאינו מקבל תלוש משכורת מסודר כמו השכירים, אלא מקבל את שכרו כנגד קבלה או חשבונית מס, עדיין יכול להיחשב כבעל מעמד של עובד במסגרת יחסי עובד-מעביד. מכאן, שמי שהינו פרילנסר יכול, במקרים מסוימים, להיות זכאי לחלק מהזכויות הסוציאליות ואף במקרים אחרים ליהנות מפיצויי פיטורין.
המבחנים לקביעת יחסי עובד-מעסיק
בחינת קיומם של יחסי עבודה נעשית באמצעות ה"המבחן המעורב", המשלב בתוכו מספר מבחנים. המבחן העיקרי הוא מבחן ההשתלבות, ואליו נלווים כמה מבחני משנה.
מבחן ההשתלבות
מבחן ההשתלבות בודק את מידת ההשתלבות של העובד במקום העבודה.
הפן החיובי - עד כמה העובד משתלב במערך הארגוני של מקום העבודה שבו הוא מועסק; האם הפעולה שמבצע העובד מהווה חלק אינטגרלי מהפעילות של העסק או פעילות משלימה.
הפן השלילי - המבחן בודק האם העובד אינו בעל עסק משלו אשר נותן שירותים באופן חיצוני. לשם כך נבדק האם העובד נושא בעלויות עסק, ברווח והפסד
מבחנים נוספים:
נוסף על מבחן ההשתלבות, יש לבחון את מכלול הסממנים הרלוונטיים הבאים כדי לקבוע האם מתקיימים בין הצדדים יחסי עובד-מעסיק:
מבחן הקשר האישי
מבחן זה בודק האם ההתחייבות והחובה לבצע את העבודה היא אישית או שמא מבצע העבודה רשאי לשלוח מישהו אחר במקומו לבצעה. שאלת משנה היא השאלה על מי מוטלת החובה לדאוג למחליף בשעה שמבצע העבודה נעדר. כשעובד נעדר מעבודתו, על המעסיק לדאוג למחליף. כשקבלן עצמאי נעדר, החובה לדאוג למחליף מוטלת עליו.
מבחן הפיקוח
במסגרת יחסי עובד-מעסיק נתון העובד לפיקוחו ולמרותו של המעסיק, ואילו לעוסק עצמאי יש גמישות רבה יותר.
מסגרת שעות העבודה
בדרך כלל עובד מועסק במסגרת קבועה של ימים ושעות עבודה והעבודה מתבצעת עבור המעסיק בלבד באותו פרק זמן.
מקום העבודה
האם העבודה בוצעה אצל המעסיק או במקום אחר.
מי מספק את כלי העבודה
במסגרת יחסי עובד-מעסיק, המעסיק מספק בדרך כלל את כלי העבודה, ואילו העובד מספק את כוח עבודתו. עובד עצמאי מספק בדרך כלל גם את כלי העבודה ואת אמצעי הייצור.
הסכמת הצדדים לגבי אופן ההעסקה
הסכמת הצדדים לגבי אופן העסקה מהווה ראיה לכוונת הצדדים, אך אינה קובעת כשלעצמה את מערכת היחסים ביניהם. גם אם בחוזה העבודה הסכימו הצדדים על יחסי קבלן-מזמין שירות, אין בכך כדי לסתור קיומם של יחסי עובד-מעסיק, כאשר אלה מתקיימים לפי אמות המידה המהותיות.
צורת תשלום השכר ואופן הרישום במוסד לביטוח לאומי ומס הכנסה
צורת התשלום ואופן הרישום במוסד לביטוח לאומי ומס הכנסה מהווים עוד אחד מהסממנים לקביעת המעמד בין הצדדים, אך אין בהם כשלעצמם כדי לקבוע את טיב היחסים בין הצדדים. עבודה באמצעות חשבונית מס או רישום כ"עצמאי" בביטוח לאומי, אין בהם כדי לסתור קיומם של יחסי עובד-מעסיק, כאשר אלה מתקיימים לפי אמות המידה המהותיות שנקבעו בפסיקה.
משך ההתקשרות ורציפותה
ככל שההתקשרות ארוכה ורצופה, הנטייה תהיה לראות במערכת היחסים בין הצדדים יחסי עובד-מעסיק.
בהצלחה,
יונית רגב, עו"ד
Comments